Tăierea: arborii vor fi doborâţi în timpul sezonului rece, când coaja este strânsă pe lemn şi trunchiul este plin de sevă şi substanţe hrănitoare, înainte ca acestea să fie consumate de muguri. Copacii doborâţi vor rămâne nefasonaţi şi nesecţionaţi, la umbră, până înainte cu câteva zile de inoculare. Cultivatorii cu experienţă porţionează buştenii în bucăţi de 20 cm lungime cu câteva zile înainte de inoculare permiţând lemnului să atingă umiditatea de 38-42%, propice inoculării. Dacă arborii au fost doborâţi după înmugurire este necesar ca între momentul doborârii şi cel al fasonării şi inoculării să existe un interval de minim 3 săptămâni pentru a se inactiva substanţele inhibitoare, antifungice, conţinute în mod natural de lemnul intrat deja în vegetaţie. Lemnul trebuie să aibă coaja intactă.
Inocularea:
miceliul ciupercilor Pleurotus este viabil într-o plajă de temperatură
de la 5 la 30ºC dar creşte cel mai bine la 25-27ºC. Perioada cea mai
bună pentru inoculare este primăvara, când cea mai scăzută temperatură
este 5ºC iar cea mai ridicată este 20ºC.
Cum inoculăm? Mai întâi se sortează buştenii după grosime. Apoi se aplică miceliul în strat de 5-10 mm pe suprafaţa secţionată a lemnului, aşezând mai mult miceliu spre marginile acestuia (vezi imaginea de mai jos). Peste acesta se aşază o altă felie de lemn având diametrul cât mai apropiat de cel al feliei de dedesubt. Se aplică miceliu în continuare, procedând astfel la contruirea unui “sandwich” format din 5-6 felii. Aşezarea feliilor în ordinea în care au fost tăiate din trunchi minimizează riscul contaminării prin reducerea suprafeţei de miceliu expus. Deasupra ultimei felii nu se aplică miceliu, se poate aşeza în schimb un strat de pămînt umed pentru a preveni deshidratatrea lemnului.
Cum inoculăm? Mai întâi se sortează buştenii după grosime. Apoi se aplică miceliul în strat de 5-10 mm pe suprafaţa secţionată a lemnului, aşezând mai mult miceliu spre marginile acestuia (vezi imaginea de mai jos). Peste acesta se aşază o altă felie de lemn având diametrul cât mai apropiat de cel al feliei de dedesubt. Se aplică miceliu în continuare, procedând astfel la contruirea unui “sandwich” format din 5-6 felii. Aşezarea feliilor în ordinea în care au fost tăiate din trunchi minimizează riscul contaminării prin reducerea suprafeţei de miceliu expus. Deasupra ultimei felii nu se aplică miceliu, se poate aşeza în schimb un strat de pămînt umed pentru a preveni deshidratatrea lemnului.
Incubarea:
buştenii inoculaţi se vor depozita în zone umbroase şi umede, unde vor
fi acoperiţi cu folie de plastic . Ori de câte ori este nevoie, se vor
face udări moderate pentru a menţine umiditatea buştenilor. Incubarea
poate dura câteva luni, până în toamnă. Dacă
incubarea se realizează în încăperi, încercaţi să menţineţi temperatura
ambientală între 15 şi 20ºC. Variaţii mari de temperatură au ca
rezultat un risc mare de infestare cu mucegaiuri. Dacă apar pete de
mucegai verde, albastru sau negru, se aplică fungicizi, cum ar fi “Benlate”, pe pată.
Îngroparea:
buştenii colonizaţi de miceliu aderă aderă puternic unii de alţii;
colonizarea totală dureză cca. 4-6 luni. Atunci ei sunt gata să
fructifice. Mutaţi-i în locul desemnat pentru acest scop. Locaţia aleasă
trebuie să beneficieze de umbră pe tot parcursul zilei. Ei pot
fructifica aşezaţi pe sol sau îngropaţi în nisip. Varianta îngropată
este cea recomandată fiindcă nisipul împiedică uscarea acestora.
Separaţi fiecare felie de buştean şi îngropaţi-o lăsând afară 10-20% din
lungimea ei. Între buşteni se vor lăsa spaţii de cca. 10-15 cm. Zona
unde se îngroapă, se recomandă să fie mai înaltă decât restul terenului.
Între şirurile de buşteni (cu lăţimea de 1 m) se lasă un culoar de 50
cm, situat sub nivelul solului în care sunt îngropaţi buştenii, pentru
un bun drenaj al apei. După îngropare buştenii se vor acoperi cu pânze
pentru umbrire.
Fructificarea
: Menţineţi umiditatea buştenilor şi al solului prin udare. Cea mai
recomandată este metoda de irigare prin aspersiune, cu picături cât mai
fine. Veţi observa apariţia ciupercilor la suprafaţa superioară a
buştenilor, între coajă şi lemn. Îndepărtaţi pânza de acoperire şi
creşteţi cantitatea de apă folosită la udare. Opriţi irigarea cu 1 sau 2
zile înainte de recoltare. După recoltare curăţaţi resturile de
ciupercă rămase pe lemn şi menţineţi umiditatea. În circa 15-20 zile vor
fructifica din nou dacă temperatura mediului ambiant este propice
(15-22ºC).
Menținerea umidității buștenilor este esențială pe tot parcursul anului
(mai puțin iarna) pentru a păstra miceliul viabil, chiar dacă
temperaturile mai ridicate din vară împiedică apariția ciupercilor.
Buștenii vor produce ciuperci timp de 3-5 ani, funcție de lemnul
utilizat, cantitățile recoltate scăzând odată cu trecerea timpului.
În sezonul rece acoperiţi buştenii cu folie de plastic, primăvara aceasta urmând a fi îndepărtată, reluându-se procedurile.
În sezonul rece acoperiţi buştenii cu folie de plastic, primăvara aceasta urmând a fi îndepărtată, reluându-se procedurile.